Want your
own Fotopage?






 
::~Journey to remember~::

By: Norhayati Ahmad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 29-Jan-2009 05:50 Email | Share | | Bookmark
uMaH BaRu

http://eixora.blogspot.com/


Friday, 16-Jan-2009 03:39 Email | Share | | Bookmark
2nd Anniversary.....



Pejam celik pejam celik, kejap je dah nak masuk 2 tahun...
Cepat betul masa berlalu....
Macam-macam yg saya pelajari dalam tempoh 2 tahun bergelar isteri orang nih, banyak perkara yang berubah...

Untuk anniversary kali ni takde plan ke mana2 pon...
Kalau ada pon plan yg last minute (dalam hati ni teringin nak pergi terengganu atau pulau langkawi)
Apa apa pon tunggu green light dari hubby...
Dia agak bz skrg nih dengan projek terbaru dia di kampung...
InsyaAllah projek akan bermula awal bulan MAC 2009 nanti...
Nanti saya upload skit gambar mengenai projek terkini kami...

OKlah harapan untuk kali ni semoga kami berdua di panjangkan umur dan jodoh hingga akhir hayat, di berikan kesihatan yang baik, di murahkan rezeki dan sebagainya... AMIN!!!


Thursday, 15-Jan-2009 10:29 Email | Share | | Bookmark
Coming Soon.... Bangkok, Thailand.

17-19 January 2009






Wednesday, 14-Jan-2009 05:51 Email | Share | | Bookmark
Ban Kismis

 
Ari tu masuk FP Maklang ternampak Ban Kismis nih. Macam terliur je, lepas tu resipi pon mudah dan simple. Kebetulan dapat MC 3 ari sebab sakit mata. Di sebabkan sakit mata tak dapat lah nak ke mana2, dok umah jelah. Macam2 dalam fikiran ni nak buat cuma barang tak cukup je. Tunggu hubby balik beli baarang daaa...

So, dengan stok barang yang ada dapatlah buat Ban Kismis ni... Bahan dan cara menyediakan yang mudah sangat...



Quote:
Ban Kismis
Sumber : zaiaziz.fotopages

Bhn
125 g tepung gandum
1 camt serbuk penaik
(diayak bersama)

45 g kismis
15 g kulit limau campur (mklang tak letak tapi ganti ngan cchip)
45 g mentega
45 g gula halus

1 biji telur kecil
1 camt esen vanilla

Cara
Gaul & ramas mentega dengan tepung
masukkan kismis, kulit limau campur
& gula halus. Kacau rata.

Masukkan campuran telur & esen vanilla
kacau dgn garpu hingga kental
sudukan kedlm loyang
bakar pada suhu 200C selama 15-20minit
atau hingga keemasan


*Malam tadi dapat berita dari kampung yang ayah mertua sakit, sakit tua... Dan semalam jugak genap 44 hari ibu mertua saya meninggal... AL-FATIHAH


Wednesday, 7-Jan-2009 02:15 Email | Share | | Bookmark
Hari Asyura (10 Muharam)

Quote:
14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura
(10 Muharram, bersamaan Rabu, 07 JAN 2009)

1. Melapangkan masa / belanja anak , suami & isteri2
fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
3. Menahan marah
fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang
ridha.
4. Menunjukkan orang sesat
fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap
rambut yang di sapunya.
6. Bersedekah
fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor
gagak terbang tak berhenti-henti dari
kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir
miskin di dunia ini.
7. Memelihara kehormatan diri
fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya
keimanan.
8. Mandi Sunat
fadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu
lafaz niat : 'Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala'
9. Bercelak
fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu.
10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti.
11. Sembahyang sunat empat rakaat
fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50
tahun melakukannya.
lafaz niat : 'Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana
Allah Taala'
Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas
kali.
12. Membaca
'hasbiyallahhu wani'mal wakil wa ni'mal maula wa ni'mannasiiru'
fadhilat - Tidak mati pada tahun ini .
13. Menjamu orang berbuka puasa
fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
14. Puasa
Niat - 'Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala'
fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali
syahid dan diharamkannya daripada neraka.


Insya'allah..
Semoga Bermanfaat Dan Dapat Dipanjangkan Kepada Yang Lain-Lain.



[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net